perjantai 19. elokuuta 2022

KATSE SIVULLE - DYSTONIA

”Muuttaessaan elämäni suuntaa, dystonia samalla vahvisti niitä asioita, jotka elämässä olivat merkittäviä. 

Voi sanoa myös, että dystonia toi esiin ne asiat, joiden varassa voi kestää vaikeinakin aikoina. Aivan kuin ajan tuulet hiovat puusta esiin juonteet, syyt, oksan ytimet ja juuret. Arkipäivä hioo aina esiin syyt, ne juuret, joiden varassa elämä on.



Kirjoittaminen on ollut minun tapani selvitä elämässä asioista, joista muuten on vaikea päästä läpi. Löydän kirjoittamalla koetulle ääret ja hahmot, mikä ei aina onnistu pelkästään puhumalla tai ajattelemalla. 

Varmasti joku toinen kokee saman jollain toisella tavalla ja se on hienoa. Piirtämällä, maalaamalla, laulamalla, puhumalla, käsitöillä, liikunnalla, mikä tahansa tai useampi tapa on se, joka auttaa, on yhtä hyvä asia. 

Olisi mukava kuulla, vaikkapa kommentissa, mikä on sinun juttusi selvitä vaikeista ajoista. Tietysti niitä voi olla useitakin. Minullekin on luonnossa vaeltelu, valokuvaus ja liikunta isoja henkireikiä ja tapoja rentoutua.



”Katse vasempaan päin” -blogi oli ensimmäinen blogini, jossa kerroin dystoniaan sairastumisesta sekä elämästäni sen kanssa. Blogilla oli alusta lähtien lukijoita, enkä lopettanut sitä siitä syystä. Pidin blogia vuosina 2013-2022,eli viimeisin postaus oli tämän vuoden keväänä.

Omasta mielestäni kirjoitin blogin kaaren loppuun ja siihen tuli tekstinä matkani sairauden alusta siihen hetkeen, että olin sopeutunut tilanteeseen ja oli aika kääntää uusi sivu. Kirjoittamista en voi kuitenkaan lopettaa, koska se on elämäntapa. 



Niinpä päätin aloittaa uuden blogin, jonka nimeksi hioutui ”Katse Sivulle - Dystonia”. Olin ajatellut myös nimeä ”Katse Sivulle -Eteenpäin”, ajatellen sitä, että nyt on omalla kohdallani aika, jossa isodee on asettunut elämän mittakaavassa maisemaan omaan kokoonsa.

Enää se ei ole koko näkökentän peittävä, elämän kääntävä voima, vaan hyväksymäni osa, johon olen sopeutunut. Yhä tänään dystonia kääntää päätäni sivulle, varsinkin silloin, kun jokin aktivoi sen. 

Dystonia on osa elämäni maisemaa, mutta se ei hallitse näkymää. Aurinko nousee sen yli joka päivä. Pilvisenäkin päivänä.



Niistä perustavista asioista, jotka dystonia on tuonut esiin ja joiden avulla olen selvinnyt, yksi on tietysti rakas perheeni ja rinnallani kanssani kulkenut ihana vaimoni. 

Elämäni turva on henkilökohtainen usko Jumalaan ja Jeesukseen pelastajanani, Hyvänä Paimenena, johon voin luottaa hyvinä ja vaikeina päivinä, jopa pimeissä laaksoissa vaeltaessani.

Katse Sivulle -blogissa pyrin kertomaan dystonian kanssa elämiseen löytämistäni voimavaroista, pohdiskeluista joita elämä on kypsyttänyt ja varmasti otan myös kantaa asioihin.


Harry

 




2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Liikunta ja yksin olo ovat minun kantavat voimani. Taidan olla sosiaalinen erakko. Työni on ihmisten kanssa olemista. Vastapainoksi tarvitsen hiljaisuuden ja yksin olon. Jos saan puhdistaa mieleni liikunnalla ja omien ajatusten kuuntelemisella olen taas valmis kohtaamaan muita. Luonto on voimavara myös. Marjametsä, yöpyminen riippumatossa tai teltassa . Haaveilen uskalluksesta talviyöhön telttailemaan. T.munkkis

Harry Torvinen (Harzu Run) kirjoitti...

Hei Munkkis!

Mukavaa lukea, että harrastat liikuntaa. Olen myöskin löytänyt liikunnasta voimavaran, joka antaa aina avun moniin elämässä kohtaamini asioihin. Nykyisin liikuntani on usein hölkkää juoksumatolla ja pientä jumppaa ilman suoritustavoitteita. Paras hetki on, kun aamuvarhaisen kuntoilun jälkeen makoilen täysin pimeässä syvään hengittäen, se on äärimmäisen rentouttava kokemus. Siinä hetkessä avautuu usein jotain uutta ja selkiytyy moni asia. Ymmärrän hyvin, miten merkittävää liikunta sinullekin on.

Luonto on myös pohjaton voimaantumisen paikka. ”Joka puu on ystäväni hymyhuuli”, runoilee Einari Vuorela. Olen löytänyt elämän hymyn usein metsäpoluilta, vaikka sinne olen mennyt ilman odotuksia. Kuljen aina kamera mukanani ja sen avulla usein huomaan jotain, mikä muuten menisi ohi. Hienoa, että unelmoit uusista kokemuksista yöpyä riippumatossa metsässä. Uskalla unelmoida, niin astut uusille alueille elämässäsi.

t:harry